Przekąska : mini BURGER


Przekąska idealna na imprezę. Z pewnością spodoba się wszystkim. Na naszej domówce zrobiły furorę i nikt nie przeszedł obok nich obojętnie  :)


 Do przygotowania mini burgerów potrzebujemy :


bułeczki :

  • 2 szklanki mąki
  • 200 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka mleka
  • (sezam do posypania)

mięso: 

  • 400 g mięsa mielonego
  • 1 łyżka bułki tartej
  • Olej do smażenia 
dodatki ( opcjonalnie )
  • ogórek kiszony
  • sałata
  •  pomidorki koktajlowe
  • ser
Jak zrobić domowe burgery : 
 
1.  Bułeczki : z drożdży , mleka oraz cukru robimy zaczyn (czekamy ok. 15 min ).  W tym czasie przesiewamy mąkę oraz dodajemy resztę składników.  Gdy drożdże podwoją swoją objętość   mieszamy je z reszta składników, wyrabiamy ciasto i odstawiamy na ok. godzinę w ciepłe miejsce. Następnie wałkujemy ciasto i wykrajamy  np. kieliszkiem małe kółeczka.  Wykładamy na papier do pieczenia i ponownie czekamy  do wyrośniecia ok. 40 min., po tym czasie opcjonalnie możemy posmarować bułeczki roztrzepanym jajkiem oraz posypać sezamem.  Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ok. 10 min.

2. Mięso: Do miski wkładamy mięso, jajko i dodajemy szczyptę soli i pieprzu i dokładnie mieszamy. Z mięsa formujemy male kotleciki i smażymy na oleju. 

3. Warzywa : ogórki i pomidorki kroimy na plasterki, a liście sałaty na mniejsze kawałki. 

4. Do bułeczek wkładamy mięso, i warzywa , opcjonalnie możemy dodać ser.  I gotowe :) 

Smacznego ! ;)

Komentarze