Przekąska idealna na imprezę. Z pewnością spodoba się wszystkim. Na naszej domówce zrobiły furorę i nikt nie przeszedł obok nich obojętnie :)
Do przygotowania mini burgerów potrzebujemy :
bułeczki :
- 2 szklanki mąki
- 200 ml ciepłej wody
- 2 łyżki miękkiego masła
- 1 jajko
- 10 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka mleka
- (sezam do posypania)
mięso:
- 400 g mięsa mielonego
- 1 łyżka bułki tartej
- Olej do smażenia
dodatki ( opcjonalnie )
- ogórek kiszony
- sałata
- pomidorki koktajlowe
- ser
Jak zrobić domowe burgery :
1. Bułeczki : z drożdży , mleka oraz cukru robimy zaczyn (czekamy ok. 15 min ). W tym czasie przesiewamy mąkę oraz dodajemy resztę składników. Gdy drożdże podwoją swoją objętość mieszamy je z reszta składników, wyrabiamy ciasto i odstawiamy na ok. godzinę w ciepłe miejsce. Następnie wałkujemy ciasto i wykrajamy np. kieliszkiem małe kółeczka. Wykładamy na papier do pieczenia i ponownie czekamy do wyrośniecia ok. 40 min., po tym czasie opcjonalnie możemy posmarować bułeczki roztrzepanym jajkiem oraz posypać sezamem. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ok. 10 min.
2. Mięso: Do miski wkładamy mięso, jajko i dodajemy szczyptę soli i pieprzu i dokładnie mieszamy. Z mięsa formujemy male kotleciki i smażymy na oleju.
3. Warzywa : ogórki i pomidorki kroimy na plasterki, a liście sałaty na mniejsze kawałki.
4. Do bułeczek wkładamy mięso, i warzywa , opcjonalnie możemy dodać ser. I gotowe :)
Smacznego ! ;)
Komentarze
Prześlij komentarz